onsdag 11 januari 2012

Smaljeansen tipsar: Lilla smarta godistricket

Nu ska jag göra er medvetna. För medvetet ätande är något som kan förändra livet. Det kan vi träna lite på tycker jag.

Brukar du göra så här: En påse godis har inköpts, kanske är det chokladkolor? Den ligger öppnad på diskbänken. Du ska sätta dig och läsa en tidning, dricka en kopp te och njuta av att äta lite godis. Eftersom det finns fler i familjen (och du inte vill gruffa i dig) så tar du inte med dig hela påsen utan bara ett gäng kolor, kanske tar du så mycket som ryms i en näve, kanske tar du en liten skål. Men. När du häller upp den här skålen eller tar den där näven, visst slänger du in ett par-tre stycken i munnen också samtidigt? Många gör det, jag brukade göra det.

Det här beteendet brukar gälla ätbart, jag har tidigare nämnt fenomenet "två ostskivor i munnen, en på mackan", när det finns framför näsan så äter vi. Lite färdkost så där, innan den egentliga konsumtionen. Om du vill kontrollera ditt godisätande är det ett bra sätt att försöka sluta med den vanan. Uppskattar du verkligen de tanklöst inslängda kolorna som du snabbt tuggar dig igenom medan du tänker på annat?

Ett till bra sätt är att fördröja ätandet - du bestämmer att du inte ska öppna påsen förrän du kommit hem - som blir till inte förrän efter middagen - som blir till inte förrän filmen börjar. Och du sätter dig en bit ifrån måste du dessutom resa dig och hämta mer varje gång du vill ha, det brukar vara ett effektivt vapen mot det där "jag bara stoppar godis i munnen utan att tänka efter och nu åt jag så jag blev illamående"-beteendet. För det är ju egentligen bara de fem första som är så där riktigt goda...

7 kommentarer:

  1. Bra tänkt:)

    Jag försöker att inte äta så mycket socker, mår inte bra av det.
    Därför tränar jag på att endast TA EN bulle, godis eller annat:) de är ju disciplinen som sätter stopp då.

    Justnu pågår godisförbud från 27 dec-27 mars.
    Lite detox:)

    SvaraRadera
  2. Jag brukar lösa det med att helt enkelt bara köpa kanske tio godisar, då tar det slut lagom till mitt sug har minskat :)

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra tänkt ju. Brukar också göra så, tar två ostskivor på mackan och en i munnen. Just nu har jag en godis-/sötsakfri månad, ska absolut tänka på det när jag börjar igen..

    En annan sak värd att tänka på är det med ätardagar. Jag kör med det varje lördag och ofta så stoppar jag i mig mat eller godis bara för att det är min ätardag. Trots att jag inte är sugen på det! Är nog inte den enda som gör så?

    SvaraRadera
  4. hej!

    Jag tränar ganska mycket, intervaller och styrka en dag, en dag endast intervaller och en dag cirka 5 km löpnig. Jag cyklar också cirka 4-6 mil i veckan, till och från jobbet. Har ett problem , att jag äter så mycket, jag typ hetsöter/överäter, detta beror nog på att jag tidigare blev alldeles för underviktig av bantande. Men nu är jag normal viktig börjar nästan bli mullig och vill sluta med all denna mat men det är svårt, något tips?

    SvaraRadera
  5. Ja, precis så där tänkte jag förut med mitt fredagsgodis. Men vet du vad som hände?! Jo, till slut var det läggdags och jag hade inte hunnit äta det!!! Stollig som jag är åt jag det då snabbt som tusan precis innan läggdags bara för att det ju var min godisdag... Så nu har jag bytt taktik och börjar äta lite smått redan på eftermiddagen till kaffet. Då kan jag njuta fullt ut av det istället
    :-) Sen gör jag som Emma skrev, undviker att köpa en hel påse. Min skål är min skål och den är helig! De andra i familjen får varsin egen :-)

    SvaraRadera
  6. Tack! Detta behöver jag öva mig på alltid! Usch och för för allt godiset men idag har jag klarat mig utan det... Eller nej förresten inte
    Ens idag - åt ett chokladskumhjärta som låg i en påse i kylen i eftermiddags. Inte ens det klarade jag av!

    SvaraRadera
  7. Anonym: Hm, förstår att det är svårt. Jag skulle nog prova att dra ned på träningen lite, ibland går man upp i vikt av överträning! Prova att äta dig proppmätt på nyttig mat och försök äta mycket tidigt på dagen - går det överstyr på kvällen i början tja, då får det väl vara så. Se det som en lång inlärningsperiod. Du måste resetta din inre hungerklocka.

    SvaraRadera