lördag 21 januari 2012

Dagens tanke: Vem påstår att kolhydrater mättar?

Hörni. Det här slog mig nyss. Hur kolhydrater har fått rollen som 'det mättande näringsämnet' i måltiden sen länge tillbaka. Visst har det varit så? Att man ska fylla på med ett lass pasta, ris eller potatis på tallriken "så att man blir mätt", det har i alla fall varit självklart sen jag var liten. Men egentligen - det är ju fett och protein som mättar! Aldrig att jag skulle orka äta lika många gram vispgrädde som rostmackor, får inte ned lika mycket kött som snabbmakaroner. Och det gäller även de långsamma kolhydraterna. Ni mailar mig, "jag blir inte mätt på havregrynsgröten, jag måste ha så mycket fullkornsspagetti för att bli mätt". Ja, det fattar jag. För så är det för mig med, måste ha mina mandlar och mina ägg, mina rejäla köttfärsbiffar och min avokado för att stå mig. Right?

15 kommentarer:

 1. Stämmer bra! Dock, protein är dyrt och spannmål billigt... Inte så konstigt att man 'späder ut' med kolhydrater. Sen behövs det ju av andra anledningar, men håller med, det är inte kolhydraterna som mättar!

  SvaraRadera
 2. Tror aldrig har hört någon säga att kolhydrater mättar. Det är snarare så att kroppen använder kolhydrater för att hämta energi och därför har fokus legat på det. Fokus bör dock ligga på protein som inte bara mättar otroligt bra utan är dessutom vitalt i muskeluppbyggnaden i hela kroppen.

  SvaraRadera
 3. Jag fick också alltid höra det som liten, men det är precis som du säger, det mättar inte alls lika bra, man behöver äta mer + att jag blir hungrig snabbare sen. Bättre att äta mer prot. och fett.

  SvaraRadera
 4. när jag har ätit potatis eller pasta så slutar det oftast med att jag går till affären och köper godis...

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig hållt mig ohungrig länge på havregrynsgröt, långt innan 10-fikat sliter det i magen. Men med två ägg och lite majonnäs så är det inga problem att bara ta en kaffe vid fikat och äta först vid lunch. Det är spännande hur kroppen reagerar på olika sorters mat!

  SvaraRadera
 6. Min frukost består visserligen av havregrynsgröt men med ägg till. Enbart på gröten står jag mig inte jättelång tid men med ägget så går det fint till det är dags för mellanmål på förmiddagen.

  SvaraRadera
 7. Roligt att jag skrev om havregrynsgröt i ett inlägg i morse, om hur alla säger att det mättar, men jag tycker verkligen inte det :)

  SvaraRadera
 8. Håller fullständigt med! Jag personligen blir även så mkt mer sugen på mer/sötsaker. Däremot kommer jag ihåg att när man var liten och inte orkade hela portionen så sas det ofta: "ät i alla fall upp korven/köttbullarna/pannbiffen".

  SvaraRadera
 9. Äter inte socker längre och skulle gärna vilja ha lite tips på nyttiga godsaker :) kanske även mattips? vad sägs som ett inlägg där alla kan kommentera sina egna tips? vore så kul! kram

  SvaraRadera
 10. Tror bara det har att göra med att pasta, ris och potatis är billigt.

  SvaraRadera
 11. Stämmer ju bra det där, men jag tycker ändå att sådant mättar betydligt bättre än en näve broccoli som många envisas med istället.

  Skulle aldrig klara mig utan kolhydrater för då blir jag bara trög. Men däremot prioriterar jag protein framför kolhydrater.

  SvaraRadera
 12. Tror Bodycomf är inte och rör vid något mycket väsentligt när hon skriver att spannmål etc har blivit något att dryga ut med eftersom proteinet etc ofta är dyrare.. :)
  Är dock med på vad du säger helt och upplever själv att (lite beroende av det är för typ av) kolhydrater ofta gör att jag blir hungrig ganska snart igen, medan protein mättar betydligt bättre och längre. Jag behöver personligen kolhydrater för att fungera, men märker en ENORM skillnad på när jag drar ner på kollisarna och medvetet väljer vad jag äter och vice versa.

  Ha en fin dag

  SvaraRadera
 13. uh, senast idag var jag med om det där! vi var 23 ungdomar som skulle äta tillsammans och maten som serverades var spagetti carbonara. vit spagetti och färdig sås med nystekt bacon. jag som inte äter vit spagetti ville ha sås på sidan av, men så blev det inte! Näe, men Josefin, ta lite pasta nu så du blir mätt. HMPF!! jag petade ut bacon så gott jag kunde och fyllde på med sallad.

  SvaraRadera
 14. Ohh vad jag känner igen mig. Förut när jag åt potatis kände jag att jag aldrig blev mätt. Kunde äta hur många/mycket som helst kändes det som. Sen började jag äta enl GI för kanske 5 år sen och då kände jag bättre mättnad. Men sen i aug då jag började med LCHF mer protein & mer bra fetter så känner jag bra mättnad efter varje mål. DÅ jag alltid tränat väldigt mycket så har jag inte viktproblem men just den mättnadskänslan är så skön. Inte att man är "sugen" hela tiden. =)

  SvaraRadera
 15. Haha, jomenvisst!
  Fast kanske är det så att kolhydrater som ris och pasta fyller upp magen medan man äter och man då tror att man blir mättare snabbare? Jämfört med protein/fett som det dröjer lite med innan man fattar att man faktiskt är mätt?

  SvaraRadera