torsdag 5 juli 2012

Maten, maten

Jorå jag jobbar på med att balansera maten och få i mig så mycket bra grejer det bara går. Det har inte blivit en massa skit på kvällen - inget alls ännu - efter middagarna som iofs gjort mig 'oj hjälp mig'-mätt men det är nog bra ;-)


Frukostlunchen funkar också men bäst då jag tar med matlåda. Det finns helt okej köpealternativ men de är sällan lika goda och välkomponerade som det jag själv åstadkommer. Och så dyrt det är! I Stockholms innerstad. Oftare kring 90-100 än kring 70 som jag tycker vore rimligt... vad kostar en lunch på stan hos er som bor i mindre städer?


Riktig rutin har jag däremot inte fått på mellanmålet som jag äter kring 17-17.30. Jag skulle vilja äta det 16.30 istället (vilket funkar de dagar jag hämtar på fsk) men det är då jag är på språng och om jag kan undvika att äta stående och gående, vore det skönt :-) Ofta kommer jag hem och medan jag fixar mellis åker det ofta in näve efter näve med vad jag har framför mig, kan vara mandlar och torkade tranbär, kan också vara 10 små salta kex eller halva kottens macka eller en kub ost vad nu för snabb energi jag hittar. Och så blir det som ett konstant småätande tills jag får i mig min mellis sen är det dags för att förbereda middag redan ett par timmar senare och då kanske jag också står och plockar i mig innan måltiden.


Jaja, getting there. Rom, ni vet.


Igår åt jag frunch i solen - underbar blåbärsgröt (färska blåbär, sojamjölk - ekologisk! :-), valnötter till, kaviarmackor och kaffe. Och middagen blev också superbra - plocktallrik à la Elbe. Biffar, blomkålsris, massor med mumsiga tillbehör.


Bakläxa på att käka D-vitamin och omega-3. Rosslig i halsen imorse och inatt. Nej snälla hörni säg inte krya på dig säg ingenting jag skäms redan :-)



13 kommentarer:

  1. Har du inte funderat på att detta sug och hunger som gör att du trycker i dig det du kommer åt medan du tillagar diverse måltider, kan bero på din "fasta" metod? Har följt din blogg sen dag 1 och då åt du ju frukost lunch mellis middag osv. Minns då inte att du hade samma problem då. Inte heller att du "fuskade" med skräp. Bara en reflektion:)

    SvaraRadera
  2. Jo, det har alltid varit ett problem. Men det blir ju lite skevt här i bloggen eftersom jag inte skriver allt, förstår att sambanden blir lite knasiga ibland.

    Jag har alltid småätit så, men det är först nu jag bestämt mig att försöka jobba på allvar med negativt och icke-hungerstyrt ätande och därför är det först nu ni får läsa om det.

    SvaraRadera
  3. Här i lilla Skara ligger en lunch på allt mellan 70 kr - 85 kr så det kan allt variera även i en liten stad med få alternativ. Jag har lite samma problem som du på kvällarna och under matlagningen, stoppar gärna in en bit här och där i min mun. Sen är det väldigt gott med en frukt eller lite bär och kesella på kvällen framför tv:n. Bästa sättet för mej har blivi att fixa med lite annat måla naglar, träna hemma på golvet eller städa toaletten haha alla knep är bra utom de dåliga =)

    SvaraRadera
  4. Jag hade tokfokus på just dessa beteenden under min senaste formtoppnlng. Samt att slentrianmässigt äta dubbla portioner. Gick bra men nu sackar disciplinen igen. Jag avskyr småätande, inte minst för att det är så omysigt. Mitt bästa knep är nog att tänka "jag får äta snart igen". Men funkar ju inte vid pf förstås...

    SvaraRadera
  5. Ett tips från en med samma problem: börja ät riktig LCHF. Du verkar redan ha en kost med mycket begränsat antal kolhydrater, men blir såklart hungrig pga för lite energi. Prova att lägg till mer fett, du kommer knappast lägga på dig, snarare bli nöjd längre och slippa suget! Förutom att du kommer slippa äta mellanmål kommer den periodiska fastan dessutom bli enklare då mättnaden håller i sig från föregående dag. För mig har det inneburit mindre matfokus, inget kaloriräknande, inte lika ofta falla för urspårande småätande, mindre kånkande och planerande av ständiga mellanmål samt någon cm mindre om rumpan och magen (utan att vara överviktig innan). Jag skulle vilja kalla LCHF en befrielse från matbesattheten och något jag verkligen vill dela med mig av till alla med någon form av matissue. Varma hälsningar

    SvaraRadera
  6. Astrid: Det beror på vad man räknar som snart... 4h mellan måltiderna, inte allt för länge kan jag tycka? :)

    Frida: Jag äter inte för lite energi. Jag äter rejält med mat - och är riktigt mätt efter varje måltid. Räknar inte kalorier men det är definitivt kring 2200-2600 skulle jag tro dagligen. Ätandet beror inte på hunger, inte ens sug. Bara känslomässigt eller okynnesätande...

    SvaraRadera
  7. Jag hade det problemet förut. Gör en ostmacka, två skivor på mackan, en i munnen. Gör en sallad, några tomater in i munnen, några ner på tallriken etc. etc.

    Behöver inte nödvändigtvis vara ett problem energimässigt, men om man gör det utan att tänka så blir det ändå "onödig" energi eftersom man inte tänker på det. Nu är jag supernoga med att alltid göra klart och gå och sätta mig (förutom frukosten som ibland måste intas stående om jag har slöat för mycket på gymmet) och äta. Det är så mycket godare och trevligare så, jag njuter mycket mer av måltiderna!

    SvaraRadera
  8. Elbe: nej 4 timmar kan t o m jag klara! ; ) Att efter middagen veta att man inte får äta förrän lunchtid nästa dag skulle däremot vara tufft för mig (jag tycker det är tillräckligt utmanande att hoppa över kvälls-melliset)...

    SvaraRadera
  9. För mig slutade småsuget när jag började med mat på regelbundna tider(frukost 2:a frukost lunch mellanmål middag) och de dagar jag tränar kör jag proteindrink direkt efter träningen.
    Inget mera sug eller småkynnesätande

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Är följt din blogg en månad och ny i denna värld. Nu gör jag första inlägget!
    . Intressanta inlägg, vilken energi det tar att tänka på att det är orätt att ta en extra tugga eller kvällsmål. Du kan nog behöva kvällsmål om du fastar och tränar på fm. Du verkar vara en fantastisk kreativ och en tjej med energi. Sjuk ofta - stressa inte kroppen med fasta kan vara en tanke? Tvätta händerna + lärt mina barn att tvätta händerna så fort vi kommer hem. Själv jobbar jag inom akutsjukvård, pluggar njutning är : löp och styrketräning /Lotta :-)

    SvaraRadera
  11. Läste just fitness magazine som tog upp för- och nackdelar med olika dieter bl.a. Periodisk fasta. Det negativa var just de saker du upplever: nedsatt immunförsvar och stort sug.

    SvaraRadera
  12. Tips tips Elbe, läs på om Sojamjölk och dess skadliga effekter på kroppen! Har varit flitig sojaproduktkonsument, men helt lagt av efter det och bytt ut mot mandelmjölk.

    SvaraRadera
  13. Keron: Jag förstår ditt resonemang, men det blir tokigt. Jag upplever sällan stort sug. Jag var godissugen häromdagen, ja. Däremot har jag problem med känslomässigt ätande och det har jag haft halva livet. Och dåligt immunförsvar har jag dragits med i flera år - PF har jag provat ngra veckor. F.ö var den texten i Fitness magazine det mest grunda jag läst om ämnet på länge, helt enkelt felaktig om man tittar på de vetenskapliga studier som gjorts. Paulun (oklart om han skrivit hela artikeln) kommer att konvertera, så som han ofta gör med nya trender...

    SvaraRadera