fredag 30 maj 2014

Plankan, fortsättning

Vi fortsätter snacket om plankan. Emma skrev så bra, så jag citerar dig Emma:


Hej! Det går inte att generalisera så. Plankan kan vara en väldigt dålig övning, exempelvis om du har magmuskeldelning (diastas) och inte kan aktivera transversus ordentligt eller är allmänt svag i bålen och har dålig kontroll på ryggen. Det kan likaså vara en bra övning, om du inte har en stor delning och har god kontroll på djup magmuskulatur. Det har blivit lite av två läger här och mycket av detta kom när Katarina Woxnerud/ Mammamageappen uttalade sig att plankan är en tung och dålig övning för kvinnor med diastas. Det betyder INTE att det är en dålig övning för samtliga. Man måste titta på den egna kontrollen, udnersöka magen och se hur man aktiverar för att uttala sig. Jag skulle absolut hävda att dynamiska plankor kan vara bättre än situps eller andra tunga koncentriska övningar för magen. Däremot är jag mot att stå statiskt i maxtid i planka, eftersom man då ofta tappar kontrollen. Bättre att stegra med svårigheter i att aktivera andra muskelgrupper/ röra andra kroppsdelar samtidigt som man kontrollerar magen. Det är inte heller så att man kopplar ur stabilsierande muskulatur bara för att man aktiverar ytlig, utan detta sker tillsammans och det är det optimala. Efter en graviditet kan dock stabiliserande muskulatur vara svår att få kontakt med och hitta och det är framför allt detta man behöver träna på så att den ytliga inte tar över helt och hållet i tyngre övningar = större risker för ryggproblem och ger dragning i linea alba, alltså delningen kan få en försämrad läkning. Mvh sjukgymnast som arbetar i området

Angående vad hen som jag pratade med föreslog för alternativa övningar - tja, vi kom inte så långt tyvärr. Fick visst några förslag men de var sådana jag kände igen från MammaMage-appen, och sådana som jag räknar mer som rehab-övningar än som träning, om ni förstår?

4 kommentarer:

  1. Mycket mycket bra svar Emma, håller fullständigt med dig! Mvh certifierad MammaMage tränare

    SvaraRadera
  2. Ok, that make sense! Man har ju fått höra att plankan är the one and only efter graviditet men så enkelt är det såklart inte. Bra inlägg! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att mina tankar uppskattades! Man kan träna transversus på olika sätt och jag tror att det är viktigt att man inte tappar individen i det hela. Det finns inget koncept som fungerar lika bra på alla människor. Därför tycker jag att det bästa såklart är att söka upp en sjukgymnast (partisk såklart) som kan göra en analys och lägga upp det utifrån rådande förutsättningar! Hodges (en av grundarna bakom stabiliserande träning/ TA- aktivering) har själv uttryckt det som att tiden för ensam TA- träning är förbi. Vi måste bli bättre på att se det hela som ett komplext system med muskler som samverkar. Därför tror jag att man kan träna specifikt en tid, men övergången från specifik träning av TA till tyngre eller svårare träning kräver också mer uppmärksamhet. Vi vill inte "fastna" i statiska positioner och aktivera TA med lite arm- eller benrörelser. Det ensamt ger oss inte en stark bål. Det ger oss stabilitet. Dvs en grund. Sen kan och bör man gå vidare efter det. Nu blev det långt och kanske svamligt, men det här är ju himla intressant! :)

    SvaraRadera