onsdag 25 juni 2014

Keratosis pilaris

Vet ni vad det är? Det är de där små vita eller röda plupparna man ofta får på baksidan av armarna... nu har jag plötsligt fått dem på låren också, tusan! Verkar ha kommit efter graviditeten.

Det är ett ärftligt tillstånd som är väldigt vanligt, beror på en oförmåga att bilda ny hornhud vilket gör att det bildas små hårda pluggar i hårsäckarna. De av er som hela livet undrat vad tusan detta är kan nu alltså googla inläggsrubriken ;-) Både jag och Mr har anlaget vilket gör att stackars Kotten är alldeles knöglig överallt men hen är iaf för liten för att bry sig, tur det.

Någon som har något bra tips på hur man får bort dem? Har provat både peeling och salvor med syra...

11 kommentarer:

 1. Fick utskrivet "fenuril" för några år sen å det hjälpte. Det finns ju receptfritt också. Lycka till och hoppas det hjälper om ni provar.
  /Maria

  SvaraRadera
 2. Skrubbvante varje gång man duschar håller dem hjälpligt borta tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Testa oil pulling! Har precis fått det tipset och ska se i några veckor om det blir någon skillnad.

  SvaraRadera
 4. Kolla på Mayo Clinics guide, finns många bra tips (i slutet av guiden) - http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/basics/definition/con-20025750

  SvaraRadera
 5. Har hört av folk som tatuerat överarmarna att det motverkar det tillfälligt, men om man inte ska vara så drastisk kanske dermarolling kan hjälpa. Annars led min före detta också av keratosis, och jag brukade köpa en sockerskrubb på LUSH som han tyckte funkade bra.

  SvaraRadera
 6. Jag jobbar på hudmottagning och enligt läkarna här är keratosis pilaris ett tecken på riktigt torr hud. Som behandling rekommenderar de att aldrig tvätta sig med tvål utan använda olja i duschen och smörja in sig rikligt med fet mjukgörare, gärna Canoderm eller Miniderm.

  SvaraRadera
 7. Keratosis Pilaris verkar starkt kopplat till gluten, de flesta hud"åkommor" är det. Testa att utesluta gluten i en månad och se om det blir någon skillnad!

  SvaraRadera
 8. Shit vad många bra tips, tack! Nu har de jäklarna börjat gå loss på armarna också, måste ta tag i detta.

  SvaraRadera
 9. Jag har hört att magnesiumgelé/magnesiumolja ska funka, men har inte provat. Själv har jag (inser jag precis) blivit av med knottrorna sedan jag slutade helt med gluten. Svårt att säga om det har med det att göra förstås, men känns inte omöjligt.

  SvaraRadera
 10. Elsa Lundquist4 augusti 2014 21:35

  Jag har keratosis pilaris och blir hjälpt av att bada badkar en gång i veckan! Vattnet löser upp det hårda, och sedan smörjer jag med så rena och naturliga grejer som möjligt: kokosolja, weledaprodukter, maria åkerberg osv :)

  SvaraRadera
 11. Elsa Lundquist4 augusti 2014 21:37

  juste, badvatten med olja i kör jag på! olivolja oftast :)

  SvaraRadera