tisdag 2 oktober 2012

Snabbtitt - konferenskrubbKonferens hela dagen och ingen tid just till bloggen. Men tänkte visa min lunch lite snabbt; godare än vad det ser ut: Kokoskycklinggryta med grönsaker, nötter, hummus och chilimajo.

Funderade på att beställa "specialkost" först, typ glutenfritt kanske, har hört det är ett bra knep för att få hyfsat ren mat. Har ni provat det? Hur brukar ni göra med maten om samma kost ska beställas till ett stort sällskap så här?

18 kommentarer:

 1. Jag har börjat beställa glutenfritt! Idag fick jag till exempel en sallad med kyckling, hummus och en massa grönt istället för en macka med kycklingröra. Det var kanon :)

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jag beställde glutenfritt vid ett tillfälle, när det var heldagskonferens med både frukost, fika, lunch, fika igen och middag.
  Ville undvika att få leva på just mackor.
  MEN just denna gång var det väldigt bra mat, plus att jag skämdes lite över den specialsmörgås, special muffins, och bulle som låg kvar på fikabordet när dagen var slut :-) Blev så tydligt att det var till mig och att jag ratade dem... (hade packat egna mellanmål men ville inte ta fram lunchlådan när det var dukat bord :) )

  Men bättre att ligga steget före eller hur! Då har man i alla fall ett val.

  / Maria

  SvaraRadera
 3. Jag har också tänkt på det, för att slippa mackorna liksom. Risken är väl att man får en macka ändå, men på ett torrt glutenfritt bröd. Så skulle det bli på mitt jobb åtminstone... Plus att jag är lite tudelad. Har lite dåligt samvete för att utge mig för något jag inte är, men samtidigt tycker jag ju att det är konstigt att enda skälet till att få välja bort viss mat är att man är allergisk. Hälsovinster är inte tillräckligt liksom.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar gilla läget och äta av det bästa som finns. Väldigt sällan finns det ju bara "dåliga" saker. Man kan ju lätt undvika de sämre kolhydraterna och ta mer grönsaker. Jag tycker det är krångligt att hålla på att knussla. Man iof glutenfritt var ju en bra idé eftersom det är mest vete jag undviker.

  SvaraRadera
 5. Väljer alltid glutenfritt. Eller säger att jag är överkänslig mot gluten. Sanningen är inte långt ifrån. Jag brukar få ont i magen av det. Så.
  Ibland drar man en nitlott och får glutenfritt bröd. Men det tycker jag är så äckligt. Så det äter jag ändå inte. Då kan det vara bra att vara förberedd och ha med lite extra mellis.

  SvaraRadera
 6. Ja, det undrar jag med. Ska på planeringsdagar med enheten nu och undrar hur jag ska kunna välja "rätt".

  SvaraRadera
 7. Gluten är inte alltid att föredra heller, som andra har skrivit är brödet inte kul och har man otur är det nån pastarätt som då är glutenfri istället. Glutenfri pasta är inget hit! Och dessutom gjord på stärkelse!? Svårt det där.. jag är glutenintolerant men även jag funderar ofta på hur jag kan få den, i mina ögon, bästa maten.

  SvaraRadera
 8. Det enda jag brukar göra är att beställa vegetariskt - då får man ju mer grönsaker plus att jag inte vill ha kyckling/ko/gris.

  På flyg är ett tips att beställa mat för diabetes. Då brukar man få bra mat! Dessutom får man mat först av alla om man har special =D

  SvaraRadera
 9. Mat för diabetiker ska det ju stå... Men jag känner igen det där med att skämmas lite för att begära mat för något man inte är...

  SvaraRadera
 10. Jag brukar tänka på att se till att aldrig bli svinghungrig när jag är på konfa och så. Dvs se till att ha med bra mellanmål som jag gillar och som gör att fortsätter göra bra val, även när alternativen är dåliga. Som någon skrev ovan - allt brukar ju inte vara dåligt, det gäller att sålla.

  SvaraRadera
 11. Glutenfria produkter kan ju innehålla en massa socker och snabba kolisar istället :/ jag äter nästan helt glutenfritt hemma och det hjälper min mage enormt, men brukar försöka att köra på det bästa valen bara när det kommer till serverad mat. Knepigt det där!

  SvaraRadera
 12. Känner att det går till överdrift om specialmat ska beställas när den inte behövs. Det finns alltid någonting som passar, och om inte, så dör man inte av en liten skiva falukorv en gång heller!

  SvaraRadera
 13. Hej Elbe!

  Tack för ditt svar från frågestunden, idag tog jag tag i mitt liv! Igår låg jag hela dagen i kramper i både rygg och mage, det var en fruktansvärd smärta och febern bara steg under tiden.

  Så idag bestämde jag mig för att nu ska jag inte leva på kaffe, knäckebröd och äpplen.
  Kaffet är utbytt mot ekologiskt grönt te, havregrynsgröt och fullkorns bröd till frukost. Vad dagen sedan har att erbjuda återstår att se, men aldrig mer ska jag utsätta min kropp för de jag har gjort.

  Tack för den bästa bloggen!
  kram

  SvaraRadera
 14. På mitt jobb hade vi aldrig färdiga tallrikar, utan vi satte ut fat med mat på bordet. På så sätt kunde alla välja själva hur mycket potatis, kött/fisk och sallad de ville ha. Egentligen väldigt effektivt då det inte blir en massa mat över på tallrikarna heller. Det som blev över på faten blev oftast personalmat.

  Vi fick ofta in alla möjliga konstiga och mindre konstiga önskemål angående kosten, så varför inte prova att anmäla att man inte äter tex kolhydrater? Det är ju faktiskt väldigt vanligt idag. Om hela företaget skickar en lista på kosten kan inte du bli utpekad från början, och vad ska de göra? Vägra servera dig? Det är inte bra service och ger ett dåligt rykte, så de vågar dem inte även om de kanske gnälls i köket. Men tro mig, det är bättre att beställa rätt från början än ha massor av specialkost att slänga!

  SvaraRadera
 15. Jag brukar välja vegetariskt (äter aldrig kött "ute" eftersom man då inte har någon koll på varifrån det kommer) & tycker oftast det ger "bättre" mat än köttalternativet. Att begära glutenfri mat verkar som ett ganska dåligt råd eftersom det ofta brukar vara samma sak (macka, pasta osv) fast utan gluten. Känns lite extremt också att begära att få en medicinsk kost man egentligen inte behöver. Är ju knappast så att det är en katastrof om någon enstaka måltid inte blir perfekt.

  SvaraRadera
 16. Oftast är det jag som beställer och då brukar jag ordna med buffé om vi är på annan ort. Smidigt, bara att plocka det man själv vill ha. Om vi beställer in ber jag i framtiden om sallad efter min schnitzel-incident för några veckor sedan :-)

  SvaraRadera
 17. På middagen på kvällen hade jag tagit en "vanlig" tallrik men så blev det en vegetarisk över och jeez vad den var underbart god och fräsch. ibland har man tur ;)

  SvaraRadera
 18. Jag beställde glutenfritt nu till senaste lunchventet jag var på här om dagen. Var faktiskt heelt okej, jag slapp bröden och nudlarna. Fick en hög potatissallad dock, men annars var det en riktigt bra tallrik! :)

  SvaraRadera