tisdag 11 juni 2013

Om att få till dagen


Något som jag är lite besatt av, antar att det sprungit ur den där "allt eller inget"-mentaliteten som jag borde jobba bort, är att mina [förmid]dagar ska utspela sig på ett visst sätt för att jag ska kunna hämta energi ur dem. Särskilt vad gäller mat och träning, men allt hänger ihop.


Då jag haft en dålig helg, blir det superviktigt att börja min måndag på "rätt" sätt. Och för mig är rätt sätt att:
 • ha en lugn morgon (lugnt uppvaknande, glad familj, gott om tid att göra mig iordning)
 • komma till jobbet i tid
 • dricka mitt älskade kaffe + en massa vatten och grönt te
 • träna ett bra pass vid 11
 • äta en stor, god och näringsrik lunch efter träningen (jag äter först vid lunch eftersom jag kör periodisk fasta c:a 80% av tiden sen ett år tillbaka)
När jag fått till den här första halvan av dagen får jag liksom styrka till att göra resten till något bra också. Å andra sidan, ibland blir mornarna så här:
 • stressig start (försenad, supertrött, sur familj, glömmer saker) vilket leder till att jag...
 • kommer sent till jobbet vilket ibland leder till att...
 • jag förutom min kaffe kanske slänger i mig ngn av de där sega frallorna på morgonmötet av ren tristess vilket leder till att jag...
 • får ont i magen
 • och allt detta ovan gör mig allmänt sur = pallar inte träna
 • äter en sen/undermålig lunch
Sen skulle jag ju kunna vända trenden på eftermiddagen och få till en riktigt bra dag, men där är jag inte ännu i viljestyrkan och därför är jag så beroende av mina fina förmiddagar. Älskar också söndagarna då jag går upp med kotten, myser med kaffe på balkongen, drar till boxen vid 11, kör ett tufft pass och sen åker hem och äter en hel gris till lunch typ med familjen. Då är jag redo för vad som helst!


Men det gäller att få till dagen. Någon som känner igen sig?

Imorse. En dag som ännu kunde gå hursomhelst.

11 kommentarer:

 1. För mig är morgon och förmiddagar superviktiga. Om jag gör min älskade morgonträning, äter bra och stadig frukost och äter en bra lunch blir hela dagen nästan alltid bra. Om jag däremot stressar rumpan av mig på morgonen och stressäter frukost och/eller äter sämre lunch (för att jag har planerat dåligt eller glömt maten hemma) blir alltid resten av dagen mer svajig. Det är verkligen viktigt för mig att skapa en god morgon för att också få till en bra dag. Är man sur redan på morgonen är det mycket svårare att vända det negativa under dagen. Är jag däremot på bra humör och känner mig stabil kan jag mycket enklare möta svårigheter och negativa tankar resten av dagen på ett helt annat sätt. En god start på dagen = livsavgörande :)

  SvaraRadera
 2. PRECIS sådär funkar jag också. Det är så dumt, och jag ser det hur tydligt som helst : hur jag EGENTLIGEN har alla möjligheter att vända vilken trend som helst, bra som dålig. Det är ju JAG som har makten!? Det är jag jag jag – och jag jag jag som inte gör det. På eftermiddagarna. En bra start banar väg för en grym dag, även om den senare halvan av dygnet liksom har lika många timmar som första, så är det första halvan som är totalt avgörande också för mig! Hur bryter man det beteendet, den "dåliga" vanan?? Ingen aning, men jag känner verkligen igen mig i det du skriver...

  SvaraRadera
 3. OMG va fint ni har hemma..

  SvaraRadera
 4. OH HERREGUD du beskriver mig till 110% seriöst!!
  trodde jag var den enda helt ärligt. skönt att veta att man inte är ensam ;D (fast ändå trist liksom..)

  SvaraRadera
 5. Jag började med PF för ett tag sedan och kroppen mådde så bra!
  min morgonträning blev helt outstadning, min viljestyrka klarade av alla typer av motgångar och det var helt perfekt

  sedan kom en sådan där uschig period för typ 2 månader sedan och jag har fortfarande inte återhämtat mig, vilje styrkan är som bortblåst

  precis som du säger: får jag inte rätt start på dagen är det kört...
  jag slåss med näbbar och klor för att hitta tillbaks till mitt oövervinnerliga jag

  SvaraRadera
 6. OM jag är likadan! När morgnarna blir rätt blir jag oövervinnlig. En dålig känsla är svår att vända. Tyvärr. Å andra sidan älskar jag ju verkligen morgnar. Vaknar alltid positivt och glad över nystart. Det är därefter det kan gå snett ;=) När andra människor blandas in, haha.

  SvaraRadera
 7. Hihi, skönt att höra att ni är fler :)

  SvaraRadera
 8. Jag vill nog säga att mitt börjar redan på kvällen... Om jag kommer i säng i tid, har lagt fram kläder till mig och barnen, förberett morgonträningen, ställt fram grötkastrullen med gryn i osv osv så sover jag gott, vaknar lätt och kommer igång med träning = bra dag. Om inte så blir det lite halabaloo över det hela. Sover sämre eftersom hjärnan ska påminna mig om "du har inte lagt fram kläder, du har inte si och så..." och så blir träningen segare, kicken uteblir, barnen trilskar, jag stressar... Du fattar.

  SvaraRadera
 9. Ja, men precis så där är det. Om morgonen blir bra så blir oftast resten av dagen bra. Saknar förresten boxen även om jag trivs jättebra här. Önskar jag kunde träna på bägge boxarna :)

  SvaraRadera
 10. Det där är verkligen jag i ett nötskal!

  SvaraRadera
 11. Det där är verkligen jag i ett nötskal!

  SvaraRadera