söndag 3 augusti 2014

Tre bästa: kosttipsen för dem utanför loopen

Inte sällan får jag frågan av någon kollega, släkting eller bekant till min pappa; "du som har koll på det där med maten, hur ska jag äta för att gå ned i vikt?" Och kommunicerar man med nån vars främsta köksskill är att micra färdigmat gäller det att tala till bönder på bönders språk. Jag brukar ge någon av dessa tips:

1. Sluta äta bröd. Det är inte enkelt och det är inte en fullgod lösning, men det är raka rör och kan inte missförstås. Många överäter mjölmat och lever på mackor, att sluta äta bröd tvingar en till andra lösningar och kanske upptäcker man nya livsmedel/rätter.

2. Börja äta protein till varje måltid. Detta rådet ger jag oftast till filomüsli-damerna som tror att "en lättare middag" är lösningen på det mesta. Ibland ger jag tips på vad som är protein, om de är lite mer motiverade säger jag att de ska börja logga kosten och fokusera enbart på proteinet, och sikta på säg 80-100g om dagen till att börja med (de kan hända att de lever på >20g/dag). Jag brukar också säga att; om de inte orkar hela sin portion ska proteinet aldrig vara det som är kvar på tallriken.

3. Prova någon populär diet. Jo faktiskt, t.ex. LCHF, 5:2 eller bara gammal hederlig GI-kost - regler att förhålla sig till, information att uppsöka och gemenskap att delta i kan vara till stor hjälp för den som känner sig vilse i kostdjungeln. Då vet de var de ska börja. Men vilken... hjälper jag inte till att bestämma.

7 kommentarer:

 1. Haha, öppnade inlägget och tänkte "jamen det är väl självklara råd som kommer nu" men oj va fel jag hade! Tänker helt annorlunda! Mina tre regler vore (för jämförelse): 1. Byt ut allt vitt mjöl mot fullkornsmjöl (pasta och bröd). 2. Ät mer protein (där är vi överens) och viktigast: 3. grönsaker ska ta mest plats på tallriken.
  Bonusregel: följ inga dieter (pga för många så "misslyckas" man bara i längden (för de flesta!) och blir lätt för ensidig utan att veta vad man sysslar med.
  Vad tycker du om mina "regler"? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe... Jo men de funkar ju lika bra... det där med grönsaker ska jag börja säga, så gör jag ju själv.

   Radera
 2. Jag brukar säga: mindre socker och mer protein och sen ge lite exempel :)

  SvaraRadera
 3. Tydligt och klart! Tror att många lätt går vilse i allt som skrivs så rakt och tydligt utan en massa krumbukter. Bra!

  SvaraRadera
 4. Hur har jag kunnat missa att du tagit upp bloggandet igen? Följde dig slaviskt för några år sedan. Kom försent till jobbet bara för att jag var tvungen och stanna vid vägkanten och läsa i kapp.

  SvaraRadera
 5. Angående Nr 3. Tror nog det ligger mycket i det.

  http://www.gp.se/matdryck/1.2479162--alla-dieter-duger-men-svik-dem-inte-

  SvaraRadera