lördag 5 juli 2014

Viktuppgång under graviditet

Jag har många gånger fått frågan, både av gravida och vänner som inte har barn ännu; "vet du hur det funkar det där egentligen, med hur mycket/lite man går upp i vikt under graviditeten?" Och jag tycker att jag har skapat mig en riktigt bra förståelse för hur det faktiskt fungerar som jag tycker reder ut en del mysterier. Det är så mycket spekulationer och attityden är ofta "jag kan bara inte FÖRSTÅ varför jag/hon/dom gått upp så mycket/lite". Jag håller inte med - jag tycker att allt blir rätt begripligt med modellen nedan. Så;

Det som väger är (allt uppskattningar förstås som varierar):

Barnet: 3,5kg
Livmodern 1kg
Fostervatten 800g
Moderkaka 700g
Extra blod 1,3kg
 
Vätska 2kg
Extra underhudsfett 2kg

Totalt ca: 11,5kg

De två sista posterna har jag gjort kursiva, för de är de som skapar de stora variationerna.

Min första graviditet gick jag upp 13 kilo - från 63 till 76. Jag gick ned 10 av dem inom de första 2-3 veckorna (eftersom dessa kilon bestod av sakerna nämnda ovan). Jag gick i princip inte upp något i vätska upplevde jag (inga svullna fötter och fingrar osv). De sista kilona var fett och satt hårdare (sen gick jag upp tre till då jag slutade amma hehe, sen hände bloggen osv :)

Några år och en pajad sköldkörtel senare var startvikten för min senaste graviditet 73 kilo och jag gick upp 17kg - till 90. De extra kilona jämfört med förra gången bestod lite av vätska skulle jag säga, kunde bara ha Mr:s gummistövlar på slutet hehe... men också av en hel del mer i fett (what can I say, jag åt gott ;-)

Efter c:a 10 dagar hade jag tappat 9 kilo och var nere på 81 - då hade jag mao tappat allt utom fettet, ganska logiskt om man ser på uträkningen ovan. För detta krävdes förstås ingen ansträngning. Nu har jag sedan tränat och ätit rätt i några månader och tappat en stor del av fettet jag gick upp och ligger numera på 75, ett par kilo ifrån startvikt.

Om man tänker att allt utöver 8-10 kilo är vätska och/eller fett, är det lättare att förstå hur det funkar för olika människor. Vissa tjejer går upp 35 kilo och tappar 25 av dem på två veckor (=vätska). Vissa går upp lika mycket men går bara ned några gram efter födseln (de tappar säkert allt nämnt ovan men går samtidigt upp i fettvikt). Vissa går upp bara 5 kilo (=har förmodligen gått ned i egen fettvikt simultant under graviditeten). Om man bär på mycket vätska syns det ofta i ansikte och på händer och fötter.

Hoppas att detta kanske gett lite klarhet och insikter. Hur mycket gick du upp under graviditeten? Var det en överraskning? Var det svårt att gå ned sen?

10 kommentarer:

 1. Med barn no 1 gick jag upp ca 20 kg, men gick ner dessa rätt fort. Med barn no 2 gick jag upp 22 kg och har så här ca 12 veckor efter förlossningen ca 8 kg kvar som jag räknar med att få bort rätt fort. Så jag är inte så orolig över att det är många kilon (även om jag tycker det är så konstigt när jag hör om människor som bara gått upp typ 5kg totalt...). Däremot har jag under båda graviditeterna fått höra en hel del "Men du kan väl inte ha gått upp så mycket!?" från alla möjliga håll, men det blir väl så om man är lång och smal i vanliga fall.

  SvaraRadera
 2. 24 kg med första. Mådde dåligt och kunde inte äta "nyttig" mat. Höll på att spy bara jag såg en grönsak. Levde på rostade mackor med smör och oboy på. Och apelsiner.
  6,5 kg med andra. Mådde skitbra och tränade på gymmet 3 dagar innan Dixie föddes. Gick 2 pw samma dag 😉 Gick alltså Mao ner i vikt

  SvaraRadera
 3. Jag gick upp typ 17-18 kg, snabbt ner 8 kilo och sakta men säkert med träning och bra kost 6 kg till och har nu 3 kilo kvar. Jag trodde att allt bara skulle rasa av mig med amningen men icke sa nicke, den kategorin tillhörde inte jag utan har fått jobba för att tappa kilona. Detta trots att jag kunde träna in i det sista, men okej jag åt ganska gott sista veckorna så kanske inte är så konstigt att en del fett har smugit sig på :) De här sista 3 sitter rätt hårt så de får jag nog slita lite hårdare med.

  SvaraRadera
 4. Intressant läsning. Och heja dig som snart är på ursprungsvikt före graviditeten. Sen vet jag inte exakt var du vill landa. Men bra jobbat oavsett.

  Själv slutade jag väga mig när jag var nära att passera 100 kg... japp... inte kul. Har nog gjort det med alla tre kidsen. What can I say - jag mår konstant illa från vecka 8-16/17/18 (Varierade lite när det släppte) och det enda som funkade var att äta. Och då snackar vi inte selleri direkt. Med ettan rasade jag något kilo om dagen i början (dels pga det som bara försvinner) men också pga av stress och att jag helt enkelt inte hann äta som jag borde. Så jag gick rätt snabbt ner under inskrivningsvikt men kroppen hade format om sig. Efter tvåan var det svårare. Det var det som resulterade i ett år med Olga till slut. Och nu, nu tänker jag göra detta själv för jag vet ju HUR det handlar bara om att göra det.

  SvaraRadera
 5. Jag har ju varit så illamående och sjuk att jag börjat med att gå ner i vikt. 5 kilo med första, 3 kg med andra (började medicinera tidigare då). Totalt från startvikt har jag gått upp 9-10 kg. Jag var överviktig innan jag blev gravid båda gångerna. När jag kommit hem från BB har jag båda gångerna gått ner ca 3 kg, dvs inte ens det bebis, moderkaka och vatten vägt. Efter några veckor hade jag gått upp något kilo igen. What can I say, jag tog igen 9 månaders brist på aptit :-). Jag har fått kämpa för varje gravid (och därefter även överviktskilona som du vet). Har inte släppt ifrån mig kilon förrän jag slutat amma.

  SvaraRadera
 6. Jag gick upp 8,9 kilo med första barnet, vilket var alldeles för lite eftersom jag var smal innan. Hade noll reserver till amning efteråt, och en månad efter förlossningen hade jag gått ned tolv. Inte så snyggt. Med andra barnet gick jag upp 12 kilo, vilket kändes alldeles lagom, sedan gick jag ned kanske 8 av dem utan ansträngning alls, och de övriga 4... har jag sparat. :D

  SvaraRadera
 7. Med första gick jag upp 20 kg, från 65 till 85. Hälften försvann direkt, resten var borta efter 3 månader. Med andra gick jag upp 18 kg, men hade lägre startvikt (55-73). Samma här försvann ca 10 på några dagar medan de andra 8 tog typ 3 månader. Jag har haft illamående i över halva graviditeten och det enda som hjälp har varit att äta. Med första la jag också på mig en del vätska, dock inte så mycket med andra.

  SvaraRadera
 8. Från 72 till 83. Sen var jag nere på 60 när dottern var 7 månader. Nu har jag slutat amma och ligger på 61.5-62

  SvaraRadera
 9. Båda graviditeterna har jag börjat gå upp i vikt när jag varit ungefär halvvägs, och båda graviditeterna landade på totalt sexton kilo och då föddes ändå minstingen prematurt. Jag har dock haft för mycket fostervatten (en sak som skiljer sig från uträkningen ovan) i båda graviditeterna, och lagt på mig helt absurda mängder vatten. Båda gångerna har jag legat på startvikten när vi kommit hem från BB (efter sex dagar, med första) respektive neo (där var vi kvar två veckor). Men, jag var på gränsen till överviktig när jag blev gravid (med båda), så det var nog bra. Nu ligger jag -18 kg från startvikten, och minstingen är 2,5 år. Väldigt långsam viktnedgång under amningstiden.

  SvaraRadera
 10. Första barnet från 59 kg till 99 kg , på återbesöket vägde jag 62 kg (bebis 8 veckor)
  Andra barnet från 65 kg till 92 kg, vägde 61 kg på återbesöket (bebis 10 veckor)
  Väntar 3:an nu och ska INTE dra på mig så mycket igen. Mest för att det sliter på knän och hud och rygg.

  Är 174 cm lång, bebisarna jättestora på 4,5 kg styck.
  Springer och äter bra. Har två hästar som rids fullt ut tills sista veckan.

  SvaraRadera