torsdag 12 december 2013

Hardcore beauty: dermarolling

I våras införskaffade jag vad som mer än något i min badrumslåda liknar ett tortyrredskap (okej, pormaskklämmaren är right up there också), en hudroller. Ni vet ju att jag är inne på det här med naturlig skönhet(-svård) och jag tycker att detta kvalar in - kemikaliefritt ;-) Men känsliga personer bör sluta läsa...nu!

Vad är det? En roller. Åh just ja, den är täckt av nålar. Massor av nålar...


Vad har man den till? Ni vet då hudvårdsexperter säger "det är ingen idé att smörja sig med krämer, partiklarna är för stora för att tränga ned i huden". Men tänk om du kunde göra tusentals små hål i huden då? Precis.


Varför är den bra? Förutom att du kan få produkter att tränga ned i huden, ska den ge ett naturligt ansiktslyft. Tänk vad som händer när ett sår läker på din hud - skinnet drar ihop sig kring den skadade ytan. Detta kommer hända nu också, plus att kollagen kommer produceras en masse. Den ska också vara jättebra mot ärr och hudbristningar. Googla loss så får ni att läsa.

Hur gör man? Man rollar fram och tillbaka, i en stjärnform. Förslagsvis sex gånger över varje område.

Vad ska man tänka på? Renlighet, renlighet, renlighet! Tvätta och sprita som om ni hittat rollern i en hög med döda råttor. Lika lockande som det är att hitta en genväg för att ge produkter chansen att tränga ned i huden, lika läskig är tanken på alla bakterier som kan komma innanför din hud. Yikes.

Gör det ont? Ja. Det gör ont. Fast inte så farligt. Det beror lite på hur dagskänsligheten för smärta är, och det beror mycket på var i ansiktet man rollar. Och förstås på hur långa nålar man valt på rollern, jag har 0,5 mm bara.

Var köper man en hudroller? Googla på skinroller/dermaroller/hudroller och leta runt i både Sverige och utomlands, ofta hittar man recensioner och forumtrådar om de olika produkterna och kan baserat på det fatta ett köpbeslut. Do you research cookie! Jag köpte min härifrån.

Mina tankar och erfarenheter: Jag köpte rollern lite med ett visst syfte, jag har några ska jag kalla dem skönhetsfläckar eller ärr i pannan som jag vill bli av med och tror detta kan vara grejen. Det är små hudfärgade utbuktningar, ungefär som om ni tänker er något som senare ska bli en finne, som inte går bort. De går inte att klämma, det är varken en finne eller en pormask, det ser bara ut så, som små bumps på pannan som aldrig går bort. Tre stycken, på samma ställe, haft dem ett par år nu och de stör mig eftersom ljuset alltid fastnar i dem på bild och de sabbar då jag vill använda t.ex. highlighter eller bronzer i pannan.

Eftersom jag köpte rollern i våras och man inte ska använda den och sedan utsätta huden för sol tog jag, trots att jag är religiös med min solkräm, det säkra före det osäkra och väntade till vintertid. Jag har bara provat den ett par ggr för att uppleva smärtan. Jag har varit väääldigt anal med rengöringen, jag vågar inte annat. Före varje användningstillfälle så kokar jag vatten, häller i en skål, häller ut det igen (så att skålen blir ren), häller i mer vatten och lite diskmedel och låter den ligga där ett tag. Sen tar jag upp den, sköljer den med mer kokt vatten, sprutar på lite sprit och låter den torka på (rent!) papper. Sen spritar jag den och tvättar + spritar mina händer ungefär fem gånger till under användandet... :-) Kanske jag ska börja med handskar också...? Och då ska jag säga att jag inte är en särskilt renlig person av mig i allmänhet annars.

Jag tycker det gör minst ont i pannan men det gör ändå ont, så jag funderar på att köpa bedövningskräm på apoteket. Det gör de flesta som har rollers med lite längre nålar, jag använder som sagt 0,5 mm och det är den näst kortaste varianten i hudroller-sammanhang. Det som också är lite läskigt är att det uppstår ett ljud som inte är helt olikt det bubbelplast avger - det går hål på huden på hundratals ställen och det smattrar (jamen jag sa ju att ni som var känsliga inte skulle läsa...)

Jag har inte riktigt bestämt vilka produkter jag ska använda i samband med rollern men idag körde jag så här: Först ansiktstvätt, sen badda av hela ansiktet med c-vitaminvatten (askorbinsyra + kokt vatten, 1:10 - något jag skrivit om tidigare men jag har inte provat det så många ggr så får be att återkomma om verksamheten). Torka av ansiktet och sen på med onödigt mycket serum. Rolla rolla, torka bort serum och sen på med massor av superfuktgivande kräm för känslig hy, i mitt fall Avénes Tolerance Extreme, finns på apotek.

Vad tycker ni? Galet eller intressant?

10 kommentarer:

 1. Jätteintressant! Jag har googlat såna tidigare men fått känslan av att de recensioner jag läst varit ganska fejkade (typ skrivna av företaget) . Dig litar jag dock på så det kommer bli väldigt intressant att veta vad du tycker om det :)

  SvaraRadera
 2. Sjukt intressant! Aldrig hört talas om, vilket förvånar mig lite då jag ändå är intresserad av hudvård och smink. Keep us posted!

  SvaraRadera
 3. Har haft en oöppnad förpackning med 1,5 mm i skåpet i typ ett år men inte vågat använda :P Haha! Tror du 1,5 funkar i ansiktet? Eller är den mer till kroppen? För jag skulle vilja köra i ansiktet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1.5 är mycket... Det behövs kanske inte? Det är mest folk med djupa akneärr som har sådana i ansiktet annars är det på kroppen som gäller. Plus att du kommer definitivt behöva bedöva. Läs på mkt innan isf!

   Radera
  2. Kanske ska köra på låren då isf.. får väl köpa en med kortare nålar till ansiktet :)

   Radera
 4. Men fy fan, vilken jävla skit! :O sticka hål i huden för att bli snyggare, nej tack...

  SvaraRadera
 5. Men du, citronsyra och askorbinsyra är inte samma sak....

  SvaraRadera
 6. Åh, kan du inte skriva en liten uppdatering om hur du tycker den fungerat? Är så himla sugen på att testa en sån,då jag har supertorr hy som inte riktigt absorberar fukten jag ger den, så skulle så gärna höra om du tycker att det är värt det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart, tycker inte riktigt jag har på fötterna än... :)

   Radera
 7. Om du kokar askorbinsyran innan så förlorar det mycket av sin effekt. Det oxiderar först till dehydroaskorbinsyra och därefter till diketogulonsyra och blir då verkningslöst, tyvärr.

  SvaraRadera