söndag 1 september 2013

Träningsplaner: Bye bye boxen, tjena kedjan

Då jag började på nya jobbet sa jag upp medlemskapet på min CrossFit-box. Not that I don't love it there, men det var flera faktorer som fick mig att besluta mig för att (tillfälligt) återvända till SATS:
 • Ekonomin: (CF kostade mig 1000kr/månaden, SATS hälften), särskilt då mitt nya glammiga jobb tyvärr inte är så välbetalt som man skulle önska
 • Läget: Jag fick reda på att de höll på att bygga ett enormt SATS-gym med en CF-box precis där jag bor
 • Graviditeten: Som ogravid kände jag att jag fick ut mycket mer i kvalitetsskillnad av att träna CF på en riktig box jämfört med en gymkedja. Nu, i och med de anpassningar jag behöver göra samt att jag kommer träna många pass själv, känns inte den skillnaden lika stor.
 • Livspusslet: SATS har barnpassning. Det innebär att jag dels kan träna med Kotten, dels att jag och Mr kan träna ihop ibland (om han nu köper kort ;-)
Sen, då jag redan påbörjat bytet, hände en annan sak. Jag fick veta att SATS - som ju köpt in CrossFit-conceptet och utbildat coacher på löpande band, bröt avtalet och valde att göra sin egen grej. De startar upp Prformance som "är funktionell träning med fokus på styrka, hög intensitet och smidighet" och "metoder, upplägg och övningar är baserade på och inspirerade av idrottsvärlden – främst friidrott, tyngdlyftning och gymnastik".

Hmm. Låter det bekant?

Först blev jag förbannad, vilken total ripoff. Sen tänkte jag om lite. Även om CrossFit är en fantastisk folkrörelse, ska man inte göra misstaget att blanda ihop den rörelsen med företaget CrossFit som är en multimiljardmaskin som i allra högsta grad har vinst som syfte, och inte att vara justa. Precis som SATS gör då, med andra ord. Det finns flera aspekter med businessen kring CF som jag tidvis ställt mig lite frågande till; jag känner en kille som startat upp en box och vet att det involverar höga kostnader, strikta restriktioner och rejäla straffavgifter för den som inte följer spelreglerna. En försäkring av kvaliteten kanske man kan kalla det - men det är knappast något jag skulle förknippa med en folkrörelse som strävar efter att göra sin verksamhet tillgänglig för alla.

Så det blir ju vad man gör det till. På sätt och vis är jag ju glad att de startat Prformance och inte dumpar CrossFit-conceptet helt, nu kommer jag ju kunna träna CF på SATS i de flesta avseenden, jag tycker mig kunna så pass mycket också att det jag utövar blir vad jag gör det till.

Vad tycker ni?5 kommentarer:

 1. Håller med dig! CrossFit är visserligen ett skyddat varumärke, men träningsformen kan ju vem som helst hålla på med. Friskis har ju också liknande upplägg numera. Här i Malmö öppnar de upp nya delar i gymet som är typ en box, men med fler möjligheter. Inga begränsningar till skivstänger och kettlebelös alltså. Så länge man tränar på rätt sätt spelar varumärket ingen roll! Kör hårt så länge du orkar, men var rädd som bäckenbotten :)

  SvaraRadera
 2. 1000:- i månaden!!!?!??!! HJÄLP!

  SvaraRadera
 3. Hörde att det car just därför SATS sa upp det, för mycket restriktioner och avgifter. Måste ha varit ett tufft beslut med tanke på hur poppis det varit.

  SvaraRadera
 4. håller med du! CF har väl inte ensamrätt på intensiv, funktionell träning. Alltid bra med konkurrens, det utvecklar :-)

  SvaraRadera
 5. Det var ungefär det du skriver i ditt inlägg som jag hade som invändningar mot CF förra året när du började med det. Just industribiten. Att det är profit som gäller.. Och kul att SATS kör sitt eget race, kudos att de "vågar".

  SvaraRadera