tisdag 16 september 2014

Prickar be gone

Hemma igen, phew. Resdagar i värme med kids är inte så kul. Nu äntligen här i mitt hem, med mina saker, min mat, mina vänner, mina sysslor... Nu kör vi höst!

Några frågor till er kloka så här efter avslutad solsäsong. Jag är ju en blekfis som älskar att ligga och slappa i solen - farlig kombo - men försöker begränsa det. Förutom solglasögon och nytillskottet; en enorm s.k. golfskärm som skuggar ansiktet blir det skyddande kräm i mängder då jag klär av mig (har annars inte sällan långärmat och långbyxor). Och inga långliggningar, 45 - 60 min. Nu känns det som det är dags att gå på koll av födelsemärken också så att allt är som det ska. Under och efter senaste graviditeten dök det nämligen upp ovanligt många nya sådana på kroppen. Och då menar jag inte sådana där svagt bruna, halvstora pigmentfläckar man får mest i ansiktet, utan vanliga leverfläckar som de väl egentligen heter. Vissa har försvunnit (fick till exempel en sjukt märklig symmetrisk rand av 8-10 sådana precis ovanför bikinilinjen...?!) men många är kvar. Särskilt på magen har jag ett gäng ganska stora som ser lite småskumma ut. Och har mörknat förstås under sommaren samt på resan. Bad i solen och bärande av våta, hala ungar som skaver bort krämen gör det svårt att helt undvika strålarna. Jag har aldrig haft mycket prickar tidigare, tror jag hade kanske 5 totalt på hela kroppen tills jag blev typ 25....

Ska ringa VC idag och boka tid för kontroll, skulle gärna ta bort några av dem oavsett faktiskt...

Men nu till min fråga - om man nu tar bort dem, kan man liksom zappa dem med laser eller liknande då? Så att det inte blir några spår? Eller är det kniven och gröpskeden som gäller, med oundvikligt efterföljande ärr...? Har ingen koll. Men ett tjusigt resultat vore ju inte helt fel.

Någon mer som fått just fler leverfläckar under graviditeten?

8 kommentarer:

 1. Jag har lasrat bort två prickar, blev små märken kvar men gjorde inte ont eller kändes inte lika otäckt som att "karva bort" dem.

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen expert men om de ska skickas till lab måste man väl skära bort dem?! Jag har tagit bort några stycken alla har skurits bort, men de såg misstänkta ut så det är kanske därför de skars bort. Jag visste inte ens att man kunde ta bort dem med laser. Första gången var jag på VC och tog bort dem, då fick jag riktigt fula ärr (det ser ut jag har ärr efter ett skotthål på ryggen). Efter det har jag sökt mig till hudklinken och jag upplever att de är lite bättre på att undvika fula ärr. Det är till viss del genetiskt hur fula ärr man får vad det någon som sa till mig. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det stod på någon sida att man liksom först får ta prov på dem, och sen lasra bort om det var ok.

   Radera
 3. Man stansar (googla stansbiopsi) bort leverfläckar där det finns misstanke om malignitet. Benigna förändringar gör inte landstinget något åt tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Man kan även använda färglaser men det är inte lika vanligt.

  SvaraRadera
 5. Har tagit bort både med kniv och med laser. Fick ärr av båda.

  SvaraRadera
 6. Råkade jag också ut för vid en graviditet. Tydligen vanligt och inget farligt. (Jag gick till VC som remitterade vidare till KS.) Men man ska alltid kolla upp det om man är orolig. Jag behövde aldrig ta bort någon men hur man gör och vem som gör det beror som sagt på om det är kosmetiskt eller misstänkt.

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig varit gravid men när jag bytte preventivmedel en gång fick jag massor med nya leverfläckar, alltså typ 100 stycken på en månad. Sjukt läskigt så jag kollade upp det hos en läkare och tydligen så kan det bli så när homonbalansen förändras - antar att det kan vara det som händer när man är gravid också? Hur som helst, dessa fläckar försvann med tiden. De var inte permanenta som andra leverfläckar (men såg identiska ut). Inte över en natt, men undan för undan. Så kanske dina fläckar försvinner naturligt också!

  SvaraRadera